Cookies
Hitta klinik

Vanliga frågor om Earfold®

Hur fungerar Earfold®?

Earfold®-implantatet har en förformad, rundad form. På behandlingsdagen placerar den behandlande läkaren implantaten i örat under lokalbedövning på bara 20 minuter. Läkaren för in dem i örat med ett litet handhållet verktyg som håller implantatet rakt. När Earfold® har satts på plats och verktyget tas bort återtar det sin rundade form, och för tillbaka örat till den vinkel som du och din behandlande läkare har kommit överens om. Förändringen är omedelbar, och du behöver inte vänta länge på att se effekten. Återhämtningstiden är kort, så du bör kunna återgå till arbetet så snart du önskar, och blåmärken och svullnad har lagt sig inom en vecka. Läs mer om behandlingen här.


Lämpar sig Earfold® för alla typer av utstående öron?

Earfold® har utformats för att fungera bäst för personer med dåligt utvecklat antihelixveck, vilket är den främsta orsaken till utstående öron. I vissa fall beror dock tillståndet på en djup öronmussla. Om det här är den enda orsaken till dina utskjutande öron är Earfold® eventuellt inte det mest lämpliga valet för dig.  Hitta en kirurg


Kan barn behandlas med Earfold®?

Ja: Earfold®har tagits fram för att behandla utstående öron hos barn från sju års ålder, läs mer här


Vad är Earfold® tillverkat av?

Earfold® är en tunn, böjd metallskena tillverkad i nitinol. Nitinol är en lätt legering av titan och nickel, och används mycket inom medicinen. Earfold®  är bara 5 mm brett, 15 mm långt och ca 0,15 mm tjockt, och väger 0,068 gram. Implantatet har en beläggning i 24 karats guld, vilket gör att det syns mindre under huden.


Kan man välja läge för öronen före operation?

Vid den inledande konsultationen, förutsatt att du är en lämplig kandidat för att behandlas med Earfold®, kommer du att kunna avgöra hur stor korrigering av öronen du önskar. Du och den behandlande läkare kan resonera kring var implantaten ska placeras med hjälp av små tillfälliga lägesinriktare, så att du kan välja och godkänna öronens utseende INNAN de permanenta implantaten sätts på plats på dagen för ingreppet.


Hur lång tid tar det att föra in Earfold®?

Earfold® har designats för att korrigera utstående öron snabbt. Det bör inte ta mer än cirka 20 munter att genomföra hela ingreppet för båda öronen, och det kan till och med gå snabbare.


Vad händer om Earfold® flyttar sig?

Earfold®-implantaten är tillverkade i en lätt metallegering som heter nitinol, ett superelastiskt material. Så öronen kan fortfarande röra sig på ett naturligt sätt och Earfold®  är designat för att bibehålla den önskade formen.


Är en behandling med Earfold® permanent? Om inte, hur länge kan implantaten sitta i?

Earfold®-implantaten är biokompatibla, och designade för att sitta på plats permanent men om du av någon anledning inte är helt nöjd med Earfold kan implantatet avlägsnas. Tala bara med din behandlande läkare så kan ni gå igenom de möjliga alternativen tillsammans.


Kan jag drabbas av en allergisk reaktion på grund av Earfold®?

Earfold®-implantaten är tillverkade i en lätt metallegering som heter nitinol, och har en beläggning i 24 karats guld för att göra implantatet mindre synligt under huden. Båda ämnena används brett i många andra medicintekniska produkter eftersom de är biokompatibla (dvs. de reagerar vanligtvis inte i kroppen). En enskild individ kan dock få en allergisk reaktion mot många olika ämnen. Om du misstänker att du kan vara allergisk mot någon av de metaller som ingår i Earfold® bör du rådgöra med din behandlande läkare innan implantaten opereras in.


Behöver jag ta ledigt från arbetet?

Earfold®-ingreppet har utformats för att vara så minimalt invasivt som möjligt, och tar vanligtvis bara 20 minuter för båda öronen. Det utförs under lokalbedövning. Smärtan avtar vanligen inom 1 till 2 dygn och det behövs inga bandage, så du bör kunna återgå till arbetet så snart du önskar.


Blir det ärr vid behandling med Earfold®?

Vid de flesta slag av traditionell öronkirurgi (även känt som otoplastik) uppstår ett ärr bakom örat där snittet görs. Earfold® kräver enbart ett litet snitt (åtta till tio millimeter långt) och ger därmed ett litet ärr. I de flesta fall är ärret på örat knappt synligt efter några månader.


Kan man se implantaten när de har opererats in i örat?

Earfold®-implantaten är belagda med 24 karats guld för att göra dem mindre synliga under huden, och därmed märks de knappt när de sitter på plats.


Hur stor är risken för att drabbas av komplikationer med Earfold®?

Earfold® har genomgått noggranna tester och det har visat sig att komplikationsfrekvenserna är jämförbara med de frekvenser som förekommer vid traditionell öronkirurgi.

 


Frågor att ställa till din behandlande läkare

Är du osäker på vad du ska fråga din behandlande läkare? Här finns en nedladdningsbara lista med frågor som kan vara användbara.

Hämta PDF-fil

SW/0333/2017