Cookies
Hitta klinik

Vad du kan förvänta dig av en behandling med Earfold®

Konsultation och utprovning av Earfold®


Vid konsultationen har du möjlighet att se om Earfold® är rätt val för dig, och välja hur du vill att dina öron ska se ut INNAN de permanenta implantaten sätts på plats på dagen för ingreppet.

Först kommer du och din läkare att resonera kring vad du tycker om dina örons nuvarande läge, och hur du vill att de ska se ut efter behandling med Earfold®.

Sedan kommer du och din läkare att förändra öronens läge med hjälp av 1 eller 2 tillfälliga lägesinriktare per öra. Exakt på den plats där dessa placeras på örats utsida kommer den behandlande läkaren kommer att föra in implantaten under huden på dagen för ingreppet. Det innebär att du har kontroll över öronens nya läge. Användningen av tillfälliga lägesinriktare för att bedöma hur örat kommer att se ut när behandlingen är klar är unikt för Earfold®, och går inte att åstadkomma på ett enkelt sätt vid traditionell otoplastik.

För att få mer information om vad du kan förvänta dig av din konsultation, hör riktiga Earfold patienter berätta, se video ovan.

”Jag ville ha mina öron tätt mot huvudet, men man kan även välja att bara föra in dem en liten bit. Det är så anpassningsbart och går så snabbt. Du har själv fullständigt kontroll över hur du kommer att se ut.” Kathleen, 26.


Earfold® behandling


Earfold®-behandlingen tar vanligtvis bara 20 minuter och enbart lokalbedövning används. Här följer en sammanfattning av vad du kan förvänta dig på dagen för ingreppet:

 

 1. Du godkänner implantatens läge, och läget markeras på örat.
 2. Lokalbedövning ges för att bedöva öronen.
 3. Ett litet snitt (8–10 mm långt) läggs.
 4. Earfold®-implantaten förs in i örat med hjälp av ett litet handhållet verktyg.
 5. När Earfold®-implantaten har förts in korrigerar de omedelbart örats utstående läge.
 6. Det lilla snittet sys igen och ett förband med steril tejp läggs.

 

”Det tar normalt mellan femton och tjugo minuter och kan utföras under lokalanestesi.” Norbert Kang, konsulterande plastikkirurg och uppfinnare av Earfold®.


Återhämtning

 

Behandlingen påverkade inte mitt arbete alls. Hade en halvdag borta själva behandlingsdagen men var åter dagen efter. Kändes helt ok!” Toby, 36

Earfold® har designats för att vara så minimalt invasiva som möjligt, men det rör sig fortfarande om en medicinsk behandling, så det finns några saker att tänka på efter ingreppet:

 

 • Lokalbedövningen gör att du tappar känseln i öronen en stund (ungefär som vid en tandläkarbedövning)
 • Du kan även känna lätt smärta efter ingreppet, men den bör avta efter några dagar
 • Det kan förekomma svullnad eller blåmärken men sådana biverkningar försvinner normalt under veckan efter behandlingen
 • Öronen kan vara lite känsligare än vanligt ett tag, så även om det går bra att tvätta håret eller duscha måste du vara försiktig
 • Försök sova på rygg under fyra veckor för att undvika tryck på öronen
 • Undvik simning och kontaktsporter under cirka fyra veckor så att implantaten hinner läka på plats
 • Undvik att bära örhängen under cirka två veckor för att minska infektionsrisken
 • Undvik att röka under tre månader, eftersom nikotin försämrar blodflödet till örat, vilket ökar risken för komplikationer avsevärt. Detta gäller även e-cigaretter, nikotinplåster och nikotintuggummin.SW/0333/2017